Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







LYNNEDSLAG: - Lite nedbør under tordenværet i natt; mest på Kjevik med 4,9 mm


Mandal-Eigebrekk, 18.06.08: (Oppdatert!) Det varslede tordenværet nådde Lindesnes- og Mandalsområdet ved 01.30-tiden i natt. Det beveget seg nordøstover med en fart av 25-30 kilometer i timen. Fem-seks lynnedslag tok telefonforbindelsen i nærområdet.

Når du bor i et gammelt trehus, opprinnelig fra 1760-årene, blir du spesielt oppmerksom når fjerne lyn (kornmo) eller skikkelige lyn lyser opp nattehimmelen. Ingenting kunne vel være verre enn at et nedslag på huset skulle sette hele huset i brann.
Ved 01.30-tiden. dvs. nøyaktig kl. 01.38, flerret et lyn nattehimmelen med tordenskrallet ca 80 sekunder senere. Det indikerte dermed at lynet ble utladet ca 27 kilometer unna, og da i sørvestlig retning, dvs. rett ut for Lindesnes Fyr, antakelig mellom to sky-celler ute over havet.

Fem-seks nære lynnedslag
De første regndråpene ble observert noen minutter over klokka to. Kl. 02.27 slo lynet ned ca 1500 meter sørvest for det gamle våningshuset vårt på Eigebrekk. I løpet av de 11 minuttene fram til 02.38 var det ytterligere fem-seks nedslag i umiddelbar nærhet. Dermed ble telefonforbindelsen med omverdenen brutt.
Til alt hell var det - som nevnt - begynt å regne; svært forsiktig til å være under et tordenvær. Men den knusktørre bakken og skogbunnen ble heldigvis ikke antent.

Kristiansand ble også vekket ...
Også i Kristiansand ble folk bråvekket av kraftige lynblaff og ledsagende tordenbrak, slik programleder Kjell Pedersen for NRK-Sørlandets formiddagssending kunne fortelle vakthavende meteorolog på Blindern, statsmeteorolog Haakon Melhuus om i den daglige værpraten ca 11.10 i formiddag.

- Ikke tropisk
Denne gangen var det ikke et aktivt og mer tropisk tordenværsområde som kom inn over Vest-Agder i natt og trakk seg nordøst over. Til det er havtemperaturen ute i Nordsjøen og Skagerrak for lav til at slike uvær "suger opp" fuktighet fra havet og utvikler seg videre. Sjøtemperaturen på Eigebrekk kl. 14.00 i går middag var 12,6 grader.
Erfaringsmessig er det først når overflatetemperaturen i Nordsjøen og spesielt Skagerrak når opp i 16-18 grader og det er muligheter for at det blir tropenatt, at tordenværs-skycellene utvikler seg over havet før uværet når land.

Nedbøren i natt
- Overraskende lite nedbør, spør du meg, til å være et sommertordenvær på Sørlandet. Her kommer en del steder med nattens nedbør:

~ 4,9 mm Kristiansand-Kjevik
~ 4,0 mm Arendal-Torungen Fyr
~ 2,6 mm Lindesnes Fyr og Konsmo-Høyland
~ 1,8 mm Mandal-Eigebrekk
~ 1,2 mm Farsund-Lista Fyr
~ 0,3 mm Byglandsfjord-Solbakken og Hovden-Lundane
~ 0,2 mm Nelaug-Jernbanestasjonen
~ Ingen nedbør Lyngør Fyr.

Telefonen i orden igjen
Kl. 12.15 var telefonforbindelsen til abonnenter på Eigebrekk, i Sandviken og omkring Skogsøy i orden igjen. Televerkets montør lokaliserte feilen i en koblingsboks i Skogsøysundet mellom Eigebrekk og Tregde.
I dette området er det også elendig eller ingen mobildekning. Derfor er det også av avgjørende betydning at fasttelefonforbindelsen er i orden. Denne gangen var en montør fra kontraktøren Sønnico AS i Mandal i området som var uten telefonforbindelse via fastnettet slik at feilen ble rettet på rekordkort tid.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TOLV AV 21 FERIEDAGER KLAR- OG PENVÆRSDAGER: - Og turistbyen Xylokastro bød på 23,1 grader i snitt-maksimum, mot 2,9 "hjemme"

GR-Xylokastro/Bærum, i november: For mulig interesserte
skal Vær og vind gi en liten begrunnelse for at vi valgte tre
ukers ferie på gresk fastland, dvs. på Peloppones. Den lille
turistbyen Xylokastro på sørsiden av Korintbukten ble
målet...

Les mer


BERGENSMETEOROLOG HUSKER IKKE FRA EN DAG TIL DEN NESTE: - Varsler tosifrete temperaturer på Vestlandet...

Bærum, 23.11.19: - Det kan bli tosifret for
vestlendingene i helgen, er tittelen på toppoppslaget på
"yr.no" akkurat nå.
- Etter mange kalde dager kan vestlendingene i helgen
trolig se tosifrete temperaturer på gradestokken, heter
det i ingressen

Les mer


YR.NO-NYHET DEN 28. AUGUST: - Bergen nær tredobling i antall dager over 25 grader; åneida…

Bærum, 19.11.19: - Det er høysommerdag (over 25
grader) i Bergen i dag. Slike dager har det blitt flere av de
siste årene. Fra 1960 til 1990 hadde Bergen i snitt tre
høysommerdager i året, mens fra 1990 til 2019 har antallet
nesten tredoblet seg.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©