Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 LYNNEDSLAG: - Lite nedbør under tordenværet i natt; mest på Kjevik med 4,9 mm


Mandal-Eigebrekk, 18.06.08: (Oppdatert!) Det varslede tordenværet nådde Lindesnes- og Mandalsområdet ved 01.30-tiden i natt. Det beveget seg nordøstover med en fart av 25-30 kilometer i timen. Fem-seks lynnedslag tok telefonforbindelsen i nærområdet.

Når du bor i et gammelt trehus, opprinnelig fra 1760-årene, blir du spesielt oppmerksom når fjerne lyn (kornmo) eller skikkelige lyn lyser opp nattehimmelen. Ingenting kunne vel være verre enn at et nedslag på huset skulle sette hele huset i brann.
Ved 01.30-tiden. dvs. nøyaktig kl. 01.38, flerret et lyn nattehimmelen med tordenskrallet ca 80 sekunder senere. Det indikerte dermed at lynet ble utladet ca 27 kilometer unna, og da i sørvestlig retning, dvs. rett ut for Lindesnes Fyr, antakelig mellom to sky-celler ute over havet.

Fem-seks nære lynnedslag
De første regndråpene ble observert noen minutter over klokka to. Kl. 02.27 slo lynet ned ca 1500 meter sørvest for det gamle våningshuset vårt på Eigebrekk. I løpet av de 11 minuttene fram til 02.38 var det ytterligere fem-seks nedslag i umiddelbar nærhet. Dermed ble telefonforbindelsen med omverdenen brutt.
Til alt hell var det - som nevnt - begynt å regne; svært forsiktig til å være under et tordenvær. Men den knusktørre bakken og skogbunnen ble heldigvis ikke antent.

Kristiansand ble også vekket ...
Også i Kristiansand ble folk bråvekket av kraftige lynblaff og ledsagende tordenbrak, slik programleder Kjell Pedersen for NRK-Sørlandets formiddagssending kunne fortelle vakthavende meteorolog på Blindern, statsmeteorolog Haakon Melhuus om i den daglige værpraten ca 11.10 i formiddag.

- Ikke tropisk
Denne gangen var det ikke et aktivt og mer tropisk tordenværsområde som kom inn over Vest-Agder i natt og trakk seg nordøst over. Til det er havtemperaturen ute i Nordsjøen og Skagerrak for lav til at slike uvær "suger opp" fuktighet fra havet og utvikler seg videre. Sjøtemperaturen på Eigebrekk kl. 14.00 i går middag var 12,6 grader.
Erfaringsmessig er det først når overflatetemperaturen i Nordsjøen og spesielt Skagerrak når opp i 16-18 grader og det er muligheter for at det blir tropenatt, at tordenværs-skycellene utvikler seg over havet før uværet når land.

Nedbøren i natt
- Overraskende lite nedbør, spør du meg, til å være et sommertordenvær på Sørlandet. Her kommer en del steder med nattens nedbør:

~ 4,9 mm Kristiansand-Kjevik
~ 4,0 mm Arendal-Torungen Fyr
~ 2,6 mm Lindesnes Fyr og Konsmo-Høyland
~ 1,8 mm Mandal-Eigebrekk
~ 1,2 mm Farsund-Lista Fyr
~ 0,3 mm Byglandsfjord-Solbakken og Hovden-Lundane
~ 0,2 mm Nelaug-Jernbanestasjonen
~ Ingen nedbør Lyngør Fyr.

Telefonen i orden igjen
Kl. 12.15 var telefonforbindelsen til abonnenter på Eigebrekk, i Sandviken og omkring Skogsøy i orden igjen. Televerkets montør lokaliserte feilen i en koblingsboks i Skogsøysundet mellom Eigebrekk og Tregde.
I dette området er det også elendig eller ingen mobildekning. Derfor er det også av avgjørende betydning at fasttelefonforbindelsen er i orden. Denne gangen var en montør fra kontraktøren Sønnico AS i Mandal i området som var uten telefonforbindelse via fastnettet slik at feilen ble rettet på rekordkort tid.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

VINTERLIG I NATT PÅ SOGNEFJELL OG FILEFJELL: - Nye juli-kulderekorder , ned til -7,2*C

Mandal-Eigebrekk, 04.07.20: Med temperatur i natt ned til
minus 7,2*C på Sognefjellshytta i Lom ble det satt ny
fylkeskulderekord på Innlandet.
I tillegg ble denne rekorden og det kaldeste på Filefjell
landets tredje og 9. laveste juli-temp'er!

Les mer


LANDSTEMPERATUREN HVER MÅNED: - Hva forteller den massemediene eller folk flest?

Mandal-Eigebrekk, 01.06.20: I dag foreligger Klimatologisk
månedsoversikt fra Observasjon- og klimadivisjonen på
Meteorologisk institutt. Den innledes alltid med
månedstemperaturen for hele landet og hvor mye over
eller under normalen den har vært

Les mer


DEN REKORDVARME JUNIMÅNEDEN: - Østenfjells den varmeste siden 1889; vestenfjells og nordenfjells den aller varmeste

Mandal-Eigebrekk, 30.06.20: På i alt 11 dager i årets juni
har ett eller flere steder opplevd tropevarme. Det er to
dager flere enn i 2018. På 8 ulike netter ble det tropenatt
med i alt 42 enkelt-observasjoner. I 1988 og 1933 var det
6 tropenetter

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©