Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 20. JUNI: - 39 år siden Nesbyen satte den norske varmerekorden på 35,6


20.06.09: I dag er det nøyaktig 39 år siden Nesbyen satte stasjonsbyen i Hallingdalen på værkartet med sin legendariske, norske varmerekord 35,6 grader. Året var 1970. Dagen før hadde observatøren tøyd en 69 år gammel rekord med to tideler ...

Denne søndagskvelden i 1970, den 20. juni, ble en av Meteorologisk institutts værobservatører en virkelig kjendis. Borghild Syversen var navnet - hun hadde overtatt ansvaret for Nesbyens andre værstasjon ved hjemmet sitt sørøst for jernbanestasjonen en vårdag i 1946.

To nye rekorder
Akkurat i år var fredag 19. juni, ifølge den offisielle almanakken, den lengste dagen i året 2009: 19 timer og 11 minutter. Dagen i dag, lørdag den 20., er "bare" 19 timer og 10 minutter.
Men for 39 år siden førte observatør Borghild Syversen inn dagens maksimumstemperatur = 35,2 grader lørdag 19. juni 1970. Uten å vite at det var to tideler høyere enn Oslo og Trondheim 69 år tidligere hadde satt 35,0 som tangering av den absolutte norgesrekorden den 21. og 22. juli. I met'en (værtelegrammet) som ble ringt inn til værvarslingssalen på Blindern oppga Borghild Syversen 35 som maks; det
var før værtelegramkoden ble utvidet til også å tå med tideler av temperaturene og nedbørmengdene.

Dagen etter
Søndag 20. juni ble det enda litt varmere på Nesbyen: 35,6 grader. - I dag, nøyaktig 39 år senere, men før maksimumstemperaturen blir logget ut kl. 20.00 i kveld (lørdag), har hittil høyeste temperatur vært 16,5 grader - dvs. nesten tjue grader lavere.

- Truet bare én gang
En eneste gang har Nesbyens norgesrekord vært truet: Den 27. juni 1988 ble det registrert 35,2 grader på Fornebu. Godkjent av daværende Klimaavdelingen på Meteorologisk institutt, selv om instrumenthytta den gang lå akkurat der nord-sør- og øst-vest-rullebanene på den nedlagte Oslo Lufthavn, Fornebu krysset hverandre og dermed avga mye "ekstra varme".

Sommersolverv
Et blikk tilbake i den offisielle almanakken for inneværende år (årgang 196)forteller at i morgen, søndag 21. juni, er det sommersolverv presis kl. 07.46. Det betyr at solens bane har sitt nordligste punkt over den nordlige vendesirkelen (23,5 grader) da den står i senit cirka kvart-på-åtte.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

KALD, GRÅ OG MEGET VÅT JULI-START: - En eller to av de ti døgnene hittil ga hovedtyngden av nedbøren

Mandal-Eigebrekk, 11.07.20: Den første tredjedelen av
juli er allerede unnagjort. For mange utgjør dette den
første uken i fellesferien.
Vær og Vind som har kunnet glede seg over to rene
klarværsdager av de ti julidøgnene hittil, oppsummerer
kort

Les mer


VARSLET STYRTREGNBYGER PÅ AGDER OG I TELEMARK: - Det ble 15,1 mm på Hynnekleiv Stasjon i Birkenes mellom to og tre i ettermiddag

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Radio-værvarslene i
morges antydet at det utover ettermiddagen i dag
kunne komme styrtregnbyger lokalt på Agder og i
Telemark, med "muligheter for torden", som det heter
på værvarslings-fagspråket hos Meteorologiske.


Les mer


NRK-JOURNALIST I STAVANGER SVARER VÆR OG VIND OM SOMMERTEMP.-OVERSIKT

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Først sent i går kveld, etter
en lang og hyggelig, lokal bryggefest her på Eigebrekk,
dukket svaret på Vær og Vinds fem punkter eller spørsmål
om den etter hvert så berømte sommerværoversikten for
hele landet...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©