Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 STORMGEO: - Kaldeste november på 25 år; rekordkaldt og knusktørt ...


Bærum, 28.11.10: Dessverre er ikke Vær og vind innom StormGeos nettside annet enn helt sporadisk. Det skulle vi nok ikke være. Sist mandag presterte det værselskapet å presentere statistikk der 21 døgn ble sammenlignet med normalen for hele måneden!

Av værstatistiker Bernt Lie

- I Sør-Norge hart det vært mer enn to grader kaldere enn normalt mange steder, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen på nettsiden til StormGeo denne mandagsformiddagen.
Nyhetsoppslaget er oppdatert torsdag formiddag, og det er dette som fortsatt ligger ute i korrigert versjon.

- Stemmer ikke
Vær og vind gjorde dagen før et tilbakeblikk på temperaturforholdene i hele landet basert på de første 20 døgnene av årets november. StormGeo-meteorologen tok med seg ett døgn til - og da ble bildet noe helt annet!
Gjennomsnittstemperaturene som er oppgitt for de 21 døgnene, er imidlertid sammenlignet med normalene for HELE november. Og da blir det mye galt!

I Bergen
For eksempel for Bergens vedkommende, der jo StormGeo holder til utpå Nøstetangen. Normalen for månedsmiddeltemperaturen for november på 50540 Bergen-Florida er 4,6 grader. Begrenset til de første 21 døgnene er normalen 5,1 grader. Dermed har sjefmeteorolog Hansen gjort november en halv grad kaldere enn denne treukersperioden i virkeligheten var. En halv grad kan være helt avgjørende om Bergen har hatt den kaldeste november siden 2002, 1996 eller 1985. (1985 er 25 år siden.)
Middeltemperaturen for de 21 første døgnene av november på Bergen-Florida har vært 3,3 grader. Denne delen av november har dermed vært 1,8 grader kaldere enn normalt.

- Knusktørt?
- Årets november er også blant de tørreste, kan sjefmeteorolog Roar I. Hansen fortelle til tv2-medarbeider Ronald Toppe.
Hansen presenterer en tabell der nedbøren i Tromsø, Bodø, på Værnes, i Bergen, på Sola, Kjevik og i Oslo viser hvor stor prosentdel av det normale som det er kommet av nedbør til og med den 21. november. Prosentandelene, eller fyllingskvoten, blir jo helt feil når Hansen bruker hele MÅNEDSnormalen som referanse. De første 21 døgn av november utgjør akkurat 70 prosent av hele månedens lengde. (Tenk om vi skulle gjøre den endelige ÅRSavslutningen etter 256 døgn, dvs. pr den 13. september!)
Da blir den riktige tabellen over nedbøren denne (i parentes hva Hansen har satt opp):

Tromsø ... 51% (36%)
Bodø ....... 67% (47%)
Værnes ... 66% (46%)
Bergen .... 53% (37%)
Sola ....... 57% (40%)
Kjevik ....110% (77%)
Oslo ....... 39% (27%).

Vær og vind tillater seg å spørre sjefmeteorologen om han synes at 40 prosent av normalnedbørkvote kan karakteriseres som knusktørt!
Eller 110 prosent på Kjevik, som faktisk er ti prosent MER ENN NORMALT?
- Er det slik at meteorologer ikke kan det helt elementære om statistikk og statistiske beregningsmåter? er et spørsmål som ligger snublende nær.
- Og Hva da med selve værVARSLENE når beskrevelsen av de faktiske forhold som nettopp har vært, blir så hen i hampen, som det heter på godt bergensk?

- Varmt i Nord-Troms på fredag
Og med det samme vi henger oss opp i "bagateller": Om fredagens temperaturer kunne VG i sin lørdagsvis, med værside anrettet av StormGeo, fortelle at det hadde vært 11,2 varmegrader som det varmeste i landet på "Nordstraumen". - Antakelig menes det det offisielle navnet Nordstraum i Kvænangen (i Nord-Troms).
Landets høyeste temperatur på fredag var imidlertid 0,2 grader, logget ut på Svinøy Fyr i Herøy på Sunnmørskysten og på Fruholmen Fyr i Måsøy på Finnmarkskysten.
- Hvordan kan slikt slippes gjennom kvalitetskontrollen hos StormGeo?
Vi bare spør ...


Tilbake

Nyheter

TOLV AV 21 FERIEDAGER KLAR- OG PENVÆRSDAGER: - Og turistbyen Xylokastro bød på 23,1 grader i snitt-maksimum, mot 2,9 "hjemme"

GR-Xylokastro/Bærum, i november: For mulig interesserte
skal Vær og vind gi en liten begrunnelse for at vi valgte tre
ukers ferie på gresk fastland, dvs. på Peloppones. Den lille
turistbyen Xylokastro på sørsiden av Korintbukten ble
målet...

Les mer


BERGENSMETEOROLOG HUSKER IKKE FRA EN DAG TIL DEN NESTE: - Varsler tosifrete temperaturer på Vestlandet...

Bærum, 23.11.19: - Det kan bli tosifret for
vestlendingene i helgen, er tittelen på toppoppslaget på
"yr.no" akkurat nå.
- Etter mange kalde dager kan vestlendingene i helgen
trolig se tosifrete temperaturer på gradestokken, heter
det i ingressen

Les mer


YR.NO-NYHET DEN 28. AUGUST: - Bergen nær tredobling i antall dager over 25 grader; åneida…

Bærum, 19.11.19: - Det er høysommerdag (over 25
grader) i Bergen i dag. Slike dager har det blitt flere av de
siste årene. Fra 1960 til 1990 hadde Bergen i snitt tre
høysommerdager i året, mens fra 1990 til 2019 har antallet
nesten tredoblet seg.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©