Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 STORMGEO: - Kaldeste november på 25 år; rekordkaldt og knusktørt ...


Bærum, 28.11.10: Dessverre er ikke Vær og vind innom StormGeos nettside annet enn helt sporadisk. Det skulle vi nok ikke være. Sist mandag presterte det værselskapet å presentere statistikk der 21 døgn ble sammenlignet med normalen for hele måneden!

Av værstatistiker Bernt Lie

- I Sør-Norge hart det vært mer enn to grader kaldere enn normalt mange steder, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen på nettsiden til StormGeo denne mandagsformiddagen.
Nyhetsoppslaget er oppdatert torsdag formiddag, og det er dette som fortsatt ligger ute i korrigert versjon.

- Stemmer ikke
Vær og vind gjorde dagen før et tilbakeblikk på temperaturforholdene i hele landet basert på de første 20 døgnene av årets november. StormGeo-meteorologen tok med seg ett døgn til - og da ble bildet noe helt annet!
Gjennomsnittstemperaturene som er oppgitt for de 21 døgnene, er imidlertid sammenlignet med normalene for HELE november. Og da blir det mye galt!

I Bergen
For eksempel for Bergens vedkommende, der jo StormGeo holder til utpå Nøstetangen. Normalen for månedsmiddeltemperaturen for november på 50540 Bergen-Florida er 4,6 grader. Begrenset til de første 21 døgnene er normalen 5,1 grader. Dermed har sjefmeteorolog Hansen gjort november en halv grad kaldere enn denne treukersperioden i virkeligheten var. En halv grad kan være helt avgjørende om Bergen har hatt den kaldeste november siden 2002, 1996 eller 1985. (1985 er 25 år siden.)
Middeltemperaturen for de 21 første døgnene av november på Bergen-Florida har vært 3,3 grader. Denne delen av november har dermed vært 1,8 grader kaldere enn normalt.

- Knusktørt?
- Årets november er også blant de tørreste, kan sjefmeteorolog Roar I. Hansen fortelle til tv2-medarbeider Ronald Toppe.
Hansen presenterer en tabell der nedbøren i Tromsø, Bodø, på Værnes, i Bergen, på Sola, Kjevik og i Oslo viser hvor stor prosentdel av det normale som det er kommet av nedbør til og med den 21. november. Prosentandelene, eller fyllingskvoten, blir jo helt feil når Hansen bruker hele MÅNEDSnormalen som referanse. De første 21 døgn av november utgjør akkurat 70 prosent av hele månedens lengde. (Tenk om vi skulle gjøre den endelige ÅRSavslutningen etter 256 døgn, dvs. pr den 13. september!)
Da blir den riktige tabellen over nedbøren denne (i parentes hva Hansen har satt opp):

Tromsø ... 51% (36%)
Bodø ....... 67% (47%)
Værnes ... 66% (46%)
Bergen .... 53% (37%)
Sola ....... 57% (40%)
Kjevik ....110% (77%)
Oslo ....... 39% (27%).

Vær og vind tillater seg å spørre sjefmeteorologen om han synes at 40 prosent av normalnedbørkvote kan karakteriseres som knusktørt!
Eller 110 prosent på Kjevik, som faktisk er ti prosent MER ENN NORMALT?
- Er det slik at meteorologer ikke kan det helt elementære om statistikk og statistiske beregningsmåter? er et spørsmål som ligger snublende nær.
- Og Hva da med selve værVARSLENE når beskrevelsen av de faktiske forhold som nettopp har vært, blir så hen i hampen, som det heter på godt bergensk?

- Varmt i Nord-Troms på fredag
Og med det samme vi henger oss opp i "bagateller": Om fredagens temperaturer kunne VG i sin lørdagsvis, med værside anrettet av StormGeo, fortelle at det hadde vært 11,2 varmegrader som det varmeste i landet på "Nordstraumen". - Antakelig menes det det offisielle navnet Nordstraum i Kvænangen (i Nord-Troms).
Landets høyeste temperatur på fredag var imidlertid 0,2 grader, logget ut på Svinøy Fyr i Herøy på Sunnmørskysten og på Fruholmen Fyr i Måsøy på Finnmarkskysten.
- Hvordan kan slikt slippes gjennom kvalitetskontrollen hos StormGeo?
Vi bare spør ...


Tilbake

Nyheter

KALD, GRÅ OG MEGET VÅT JULI-START: - En eller to av de ti døgnene hittil ga hovedtyngden av nedbøren

Mandal-Eigebrekk, 11.07.20: Den første tredjedelen av
juli er allerede unnagjort. For mange utgjør dette den
første uken i fellesferien.
Vær og Vind som har kunnet glede seg over to rene
klarværsdager av de ti julidøgnene hittil, oppsummerer
kort

Les mer


VARSLET STYRTREGNBYGER PÅ AGDER OG I TELEMARK: - Det ble 15,1 mm på Hynnekleiv Stasjon i Birkenes mellom to og tre i ettermiddag

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Radio-værvarslene i
morges antydet at det utover ettermiddagen i dag
kunne komme styrtregnbyger lokalt på Agder og i
Telemark, med "muligheter for torden", som det heter
på værvarslings-fagspråket hos Meteorologiske.


Les mer


NRK-JOURNALIST I STAVANGER SVARER VÆR OG VIND OM SOMMERTEMP.-OVERSIKT

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Først sent i går kveld, etter
en lang og hyggelig, lokal bryggefest her på Eigebrekk,
dukket svaret på Vær og Vinds fem punkter eller spørsmål
om den etter hvert så berømte sommerværoversikten for
hele landet...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©