Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 NOVEMBERTÆLE: - Går ned til nesten meter'n etter tre ukers kulde


Bærum, 29.11.10: - Her kan du tydelig se hvor langt tælen går ned, sa prosjektlederen i et spesialfirma som deltar i arbeidet med å renovere friskvannsledningen omkring Rudsveien og Dønskiveien. Nye problemer gjorde at man måtte grave opp rundt en kum.

Like siden begynnelsen av oktober har tjenestestedet Vann og avløp i Bærum kommune arbeidet med å skifte ut den gamle friskvannsledningen på Dønski i vestre Bærum. Arbeidet har pågått i Dønskiveien og Rudsveien med sideveier, der vannforsyningen har skjedd via midlertidige reserveledninger. De siste to ukene har vi som sokner til denne ledningen, flere morgener vært uten vann fordi ledningen har frosset.
- Festlig, ikke sant?

- Tælen går nesten en meter ned
Ved middagstider i dag, mandag, måtte entreprenøren grave opp rundt en kum fordi man støtte på uforutsatte problemer. I det åpne hullet så man tydelig hvor grensen for tælen i bakken i gikk: Ved ca 95 centimeter.
Vær og vinds hjemmebase er nærmeste nabo til nettopp denne kummen ute i krysset Rudsveien / Dønskiveien. Oppdagelsen av de nye problemene skjerpet vår nysgjerrighet. Men de østerrikske spesialarbeiderne forsto ikke problemet vårt: - Hvordan kunne det ha seg at tælen var gått såpass dypt som til 95 centimeter på bare tre uker?
De anla en hoderystende tone, forsto ikke engelsk, men snakket noe om "security"...

Ekspertise kontaktes
Klimaforsker Jostein Mamen ved Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt ble forespurt om når tælen begynte å gå ned i bakken nå i begynnelsen av november. Hans umiddelbare svar var at fra og med søndag den 7.11. var det vedvarende at middeltemperaturen var under null grader. Men han syntes at tæle ned til nesten en meter allerede nå hørtes veldig mye ut.
- Kanskje vi skulle hente ut jordtemperaturmålinger for eksempel fra Ås, som kanskje har noenlunde samme temperaturforhold i luften? var klimaforsker Jostein Mamens råd.

- Ikke jordtemperaurmålinger her
Vi har aldri målt jordtemperaturer i 10, 30 eller 100 centimeters dybde her på Dønski, slik det gjøres ved noen få forskningsstasjoner som bl.a. Bioforsk ved Universitetet på Ås driver.

Tre ukers kulde
Vi har beregnet graddtallet for de tre ukene, dvs. nøyaktig 22 døgn, fra og med søndag den 7.11. til og med søndag 28.11. her på Dønski. Middeltemperaturen for denne perioden er beregnet til minus 3,4 grader. Graddagtallet ble 449.

...og på Ås
Vær og vind gikk inn på værdata ved Bioforsks værstasjon på Ås og har beregnet middeltemperaturen for perioden den 7. til og med den 28.11. til å være minus 4,0 grader. Det skulle gi et graddtall på 462.
Jordtemperaturen på 10 centimeters dybde der ute passerte 0,0 grader sent på kvelden torsdag den 25.11. og var i middags kl. 14.00 nådd ned til minus 0,637 grader.
Ergo begynte tælen på Ås å passere 10 centimeters dypde for vel fire døgn siden.

- Leirjord under asfalten
Her ute i vestre Bærum, i hovedsakelig leirjord, under en asfaltert vei, har altså et graddtall på 449 vært tilstrekkelig til at tælen har nådd ned til 95 centimeter.
- Kanskje kan dette være et bidrag til nærmere forskning på hvor stort graddagtall som må til for at ulike jordtyper får tæle ned til en meter, eller halvannen for den saks skyld?
Kjempekald mandagskveldshilsen
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

VINTERLIG I NATT PÅ SOGNEFJELL OG FILEFJELL: - Nye juli-kulderekorder , ned til -7,2*C

Mandal-Eigebrekk, 04.07.20: Med temperatur i natt ned til
minus 7,2*C på Sognefjellshytta i Lom ble det satt ny
fylkeskulderekord på Innlandet.
I tillegg ble denne rekorden og det kaldeste på Filefjell
landets tredje og 9. laveste juli-temp'er!

Les mer


LANDSTEMPERATUREN HVER MÅNED: - Hva forteller den massemediene eller folk flest?

Mandal-Eigebrekk, 01.06.20: I dag foreligger Klimatologisk
månedsoversikt fra Observasjon- og klimadivisjonen på
Meteorologisk institutt. Den innledes alltid med
månedstemperaturen for hele landet og hvor mye over
eller under normalen den har vært

Les mer


DEN REKORDVARME JUNIMÅNEDEN: - Østenfjells den varmeste siden 1889; vestenfjells og nordenfjells den aller varmeste

Mandal-Eigebrekk, 30.06.20: På i alt 11 dager i årets juni
har ett eller flere steder opplevd tropevarme. Det er to
dager flere enn i 2018. På 8 ulike netter ble det tropenatt
med i alt 42 enkelt-observasjoner. I 1988 og 1933 var det
6 tropenetter

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©