Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 LA NIÑA: - Desember-indeksen for SOI den høyeste i desember noen gang; høyeste verdi siden 1973


Melbourne/Bærum, 05.01.11: - En markert La Niña-tilstand fortsetter å påvirke Stillehavsbassenget. Langtidsprognoser utarbeidet av Bureau of Meteorology (BOM) anslår at La Niña vil holde seg langt inn i den sørlige halvkules høstsesong, melder BOM.

Annenhver onsdag presenterer den australske værtjenesten - Bureau of Meteorolgy (BOM) - sine prognoser for El Niño, La Niña og SOI (Southern Oscillation Index) for kommende 14-dagersperiode, samtidig som de ser tilbake på SOI de siste par årene. Kort fortalt for uinnvidde: Høy positiv SOI-verdi er ensbetydende med en aktiv La Niña-tilstand i det ekvatoriale Stillehavet, noe som fører til kjølig og fremfor alt ekstremt fuktig vær i den østlige delen av Australia.
Motsatt: Høy negativ SOI-verdi er klassisk for El Niño.
Selve indeksen baserer seg på trykkforskjellen mellom Tahiti i Stillehavet og delstatshovedstaden Darwin i Northern Territory.

- Den fuktigste
- Desember 2010 utviklet seg til å bli tidenes aller fuktigste desember-måned, skriver BOM, Brisbane-regionkontoret i sin oppsummering av været i delstaten Queensland i siste måned. Rekorder som har stått i mer enn 110 år, har falt, og månedsnedbørsummer på nær det femdoble av det normale har ikke vært noen sjeldenhet.
Den største månedssummen lå på 1.221,2 mm.

- La Niña gir nedbør
- Alle klimaindikatorer i ENSO (El Niño Southern Oscillation) fortsetter å være høyt over grenseverdiene for La Niña. Overflatevannet i den tropiske delen av Stillehavet er fortsatt mye kaldere enn gjennomsnittet for denne tiden på året, med temperaturer rett under havoverflaten ned til fire grader under det normale i de sentrale og østlige delene, noe som kan sammenlignes med forholdene i den markante La Niña-tilstanden i 1988, fortsetter BOM.
Passatvindene er sterkere enn gjennomsnitt, mens skymønsteret fortsetter å vise en typisk La Niña-tilstand med omfattende skydekke i de tropiske områdene nær datolinjen (180 grader øst/vest).

- Rekordhøy positiv indeks
- The Southern Oscillation Index (SOI)-verdien for desember 2010 på +27 er den høyeste desember-SOI noen gang, like mye som det er den høyeste indeksverdi for noen måned siden 1973, påpeker BOM.

- Vått, vått, vått
- La Niña-perioder er vanligvis knyttet opp mot mer enn normale vinter-, vår- og sommerregnvær, spesielt over det østlige og nordlige Australia. Den aktuelle tilstanden nå har sørget for at året 2010 er blitt Australias tredje våteste år gjennom de ca 160 årene man har målinger for, og Queensland har nettopp opplevd tidenes aller våteste desember på like mange år.
I La Niña-perioder forekommer tropiske sykloner i det nordlige av Australia oftere enn normalt i syklonsesongen november - april, mens dagtemperaturene i sommertiden (desember - februar) her ligger under gjennomsnittet (normalene), spesielt i de områdene som opplever høyere enn normale nedbørmengder, påpeker BOM.
Den neste ENSO-oversikten kan ventes onsdag 19. januar.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

VARSLET STYRTREGNBYGER PÅ AGDER OG I TELEMARK: - Det ble 15,1 mm på Hynnekleiv Stasjon i Birkenes mellom to og tre i ettermiddag

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Radio-værvarslene i
morges antydet at det utover ettermiddagen i dag
kunne komme styrtregnbyger lokalt på Agder og i
Telemark, med "muligheter for torden", som det heter
på værvarslings-fagspråket hos Meteorologiske.


Les mer


NRK-JOURNALIST I STAVANGER SVARER VÆR OG VIND OM SOMMERTEMP.-OVERSIKT

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Først sent i går kveld, etter
en lang og hyggelig, lokal bryggefest her på Eigebrekk,
dukket svaret på Vær og Vinds fem punkter eller spørsmål
om den etter hvert så berømte sommerværoversikten for
hele landet...

Les mer


VARAORDFØRER I BODØ SLÅR TILBAKE MOT NRK: - Vi har ikke en dårligere sommer

Mandal-Eigebrekk, 08.07.20: Vær og Vind forstår meget
vel at Bodøs varaordfører Ola Smeplass (Sp) er misfornøyd
med NRKs BESTE SOMMERVÆROVERSIKT og at Bodø av
svært forståelige årsaker havner på bunnplass av de ÅTTE
stedene som NRK-Rogaland VALGTE

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©