Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 ET 25-ÅRSMINNE: - Første Tsjernobyl-nedbør over Oslo-området brakte farlig nedfall


Mandal-Eigebrekk, 08.05.11: I dag er det nøyaktig 25 år siden den første nedbøren med nedfall fra kjernekraftverket i Tsjernobyl i Ukraina, som eksploderte natt til den 26.4., kom inn over Oslo-området. Vi leverte de første nedbørprøver til Strålevernet.

Dagens utgave av Dagbladet minnes på ledersiden under vignetten "FOR 25 ÅR SIDEN":
Dagbladet 8. mai 1986: Det var rivende galt av ekspertene ved Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) å opplyse folk om målinger som viste høy radioaktiv stråling her i landet. NGU-folkene har spredt engstelse uten grunn. Det sier fungerende helsedirektør Anne Alvik til Dagbladet. Målingene som ekspertene fra NGU gjorde, viste stråling opptil 30 ganger høyere enn normalt.

Den 8.5.1986
Fram til om morgenen denne dagen for nøyaktig 25 år siden hadde det bare kommet 0,1 mm nedbør i hovedstadsområdet fra ded første skyene som hadde opptatt farlig utslipp fra Tsjernobyl. Utover dagen den 8. mai regnet det godt. På Dønski i vestre Bærum målte vi opp 12,4 mm nedbør (5,4 mm hos Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo). Vi samlet opp nedbøren i en rengjort soda-flaske, som ble hentet av en av avdelingsjefene ved daværende Statens institutt for strålehygiene (?) på Østerås i Bærum.
Neste morgen ble vi utstyrt med to rene plastflasker som nedbøren morgen og kveld skulle fylles opp i. Dette gjorde vi ut juni måned, "med interesse for saken".

Regnvannet analysert
Regnvannet som vi helte ut av måleglasset etter avlesning av nedbørhøyden og fylte over på strålevernets plastflasker, ble kontinuerlig analysert. Den aller første analysen viste ganske sterke konsentrasjoner av bl.a. strontium 90 og cecium 134 og 137. Hvor sterke disse var, måtte forbli en hemmelighet inntil instituttet ved en fremtidig anledning skulle finne grunn til å offentliggjøre måledata som vi hadde gjort.
Vær og vind ble minnet om dette da dagens Dagbla' ble innkjøpt underveis fra hjemmebasen på Dønski i Bærum til sommerbasen her på Eigebrekk i Mandal.
Ved en skjebnens ironi ble måleresultatene fra den gang lagt igjen hjemme i Bærum. Men det var så stygge verdier at vi ikke måtte snakke om dem til noen!
Hvis vår hukommelse står oss bi, var det i forbindelse med 15- eller 20-årsdagen for Tsjernobyl at Statens strålevern selv offentliggjorde de første funn av kjernefysisk nedfall over Norge og hvilke verdier som da ble funnet.
Når vi er tilbake i Bærum, skal vi lete fram analyseresulatene fra for 25 år siden.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TIDENES TREDJEHØYESTE FEBRUARTEMP.: - Valldal-Linge på Sunnmøre nådde 17,6*C i dag; ny lokal rekord i februar og stadig det varmeste på 29 år

Bærum, 15.02.19: Et nytt varmluftsfremstøt over
Nordvestlandet med lokal fønvind på Sunnmøre og i ytre
Romsdal førte til at det varmeste i hele landet i dag ble
17,6 grader på Valldal-Linge, med Rekdal i Vestnes i
ytre Romsdal en tidel bak.


Les mer


DET VARMESTE I FEBRUAR PÅ 29 ÅR: - Sunndalsøra uoffisielt vamest med 17,3; Åndalsnes offisielt varmest med 15,0*C pr tre i ettermiddag

Bærum, 14.02.19: Varmfronten med fønvind har slått ned i
fjordstrøkene i Møre og Romsdal i sene nattetimer og i
morgen- og formiddagstimene i dag. Offisielt har det vært
varmest i Åndalsnes med 15,0 grader.
Sunndalsøra har falt ut av eKlima!

Les mer


VÅRTEMPERATURER ONSDAG: - Varmest i Vestfold og Telemark med 13,2*C i maksimum; varmest i februar enten siden 2012 eller 1998

Bærum, 13.02.19: Fønvind som slo ned i lavlandet over
sentrale deler av Østlandet, førte til rent vårlige
temperaturer i for- og ettermiddag onsdag. Værstasjonen
Hokksund fikk "litt ekstra varme"; det ble målt 15,0*C i
timen mellom ett og to...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©