Samarbeids- partnere:





|
MANDAG: - Gvarv i Telemark topper høysommervarmen med 27,2 grader
Bærum, 02.08.11: Mens lysende nattskyer sølvfarger nordhimmelen, men mye lenger mot nord enn foregående natt, jobber Vær og vind fram mandagsoversikten over høysommeren som har fortsatt over i august. Spørsmålet her og nå er når blir det tropevarmt ...
Verken statsmeteorologene ved Meteorologisk institutt på Blindern eller meteorologene hos StormGeo har tatt begrepet tropevarme i sin munn eller antydet NÅR den første tropedagen melder seg i en august som mange ser fram til skal bli svært så varm og fin i første halvdel. Mandagens høyeste temperatur 27,2 grader er nesten midt mellom kriteriene for høysommervarme og tropevarme. Ikke minst her i vestre Bærum var det svært så varmt i tilnærmet stillestående luft - med mye skyer over - at det plasserte oss på tidelen bak landets offisielt varmeste, Gvarv-Nes i Telemark, med sine 27,2 grader.
- Fortsatt lokale byger Også mandag bygde det seg opp voldsomme skytårn over hovedstadsområdet, slik Vær og vind ser det fra en noe vestlig posisjon i forhold til Oslo og Meteorologisk institutt på Blindern. Toppene av bygeskytoppene rev seg løs fra moderskyene og fløt av gårde som laaange slør, eller egentlig tette fjærskyer som dekket godt over halvparten av himmelen. I tillegg rådet de egentlige bygeskyene i det laveste skynivået. Her vest for hovedstaden kom det ikke en eneste regndråpe - det ble ganske så hett at maks'en som ble avlest mandag kveld kl. 20.00, lå på 27,1 grader. Termografen viste at dette hadde skjedd ca kl. 16.00.
Disse viktige mangler ... Vær og vind beklager å måtte melde at viktige steder (værstasjoner) som Tynset-Hansmoen, Røros Lufthavn, Bråtå-Slettom i Skjåk, Gulsvik Jernbanestasjon, Melsomvik-Melsom, Notodden Flyplass, Uvdal Kraftverk i Numedal, Sandhaug på Hardangervidda vest, eller Fureneset i Fjaler i Sunnfjord står uten temperaturer på den allment tilgjengelige eKlima-tjenesten hos Meteorologisk institutt. Vær og vind kjenner ikke årsaken til at disse automatiske værstasjonene har stanset eller ikke sender sine data til Meteorologisk institutt.
- Lysende nattskyer Foregående natt ga Vær og vind seg ved 03-tiden med å iaktta de lysende nattskyene på nordhimmelen, som var spredt ca 90 grader på himmelen fra nordvest til nordøst. Da hadde de endret karakter og ble av og til dekket av lavereliggende skyer. I natt, altså natt til tirsdag, er lysende nattskyer igjen å se på nordhimmelen, men mye lenger nord på nordhimmelen enn foregående natt. Og i en mye smalere sektor mellom nord og nordvest.
Mandagens maks'er Dette er de høyeste maksimumstemperaturene som Vær og vind har funnet på eKlima for mandag, den første august-dagen anno 2011:
* 27,2 grader Gvarv-Nes i Telemark * 27,1 grader Dønski i Bærum * 26,8 grader Veggli II i Numedal, Hønefoss-Høyby, og Alna i Oslo * 26,7 grader Voss-Vossevangen * 26,6 grader Namsskogan * 26,5 grader Oslo-Blindern * 26,4 grader Drammen-Berskog * 26,3 grader Saltdal, Meråker-Egga, og Sande-Galleberg * 26,2 grader Sarpsborg-Brannstasjonen * 25,8 grader Ås-Universitetet, Kongsberg Brannstasjon, og Hakadal Jernbanestasjon * 25,7 grader Konnerud ved Drammen * 25,6 grader Kjeller Flyplass * 25,5 grader Tveitsund i Nissedal * 25,4 grader Flisa II * 25,3 grader Setså Jernbanestasjon i Saltdal, Gartland Jernbanestasjon i Grong, og Aurskog II * 25,2 grader Evanger Jernbanestasjon ved Vossebanen, Hamar III, og Byglandsfjord-Solbakken * 25,1 grader Moss-Rygge, Fåvang i Gudbrandsdalen, og Rena-Haugedalen * 25,0 grader Bjørnholt i Nordmarka, og Skien-Geiteryggen. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
GLOBALTEMPERATUREN I JANUAR: - Endte på 0,78*C over det normale med snitt på 14,88*C som tidenes fjerdehøyeste
Bærum, 18.02.19: Denne gangen er NASA helt i rute med offentliggjøringen av sin siste månedsverdi av globaltemperaturen. For januar endte den på 14,88 grader Celsius og blir dermed tidenes varmeste nest etter januar 2016, '17 og '07, kan vi melde.
Les mer |
FREDAGSVARMEN I SØR-NORGE: - Ga nye fylkevarmerekorder i både Oppland og Rogaland
Bærum, 18.02.19: I Vær og vinds varmeoversikter før helgen gikk vi ikke langt nok ned på termometer-skalen til at vi fikk med oss de høyeste temperaturene i verken Rogaland eller Oppland fylker. Klimaforsker Jostein Mamen har minnet oss på dette!
Les mer |
LØRDAGENS EKSTREMVIND I NORDLAND: - Ble heldigvis ikke ny absolutt norgesrekord
Bærum, 18.02.19: - Det voldsomste vindkastet på klimastasjonen Sandhornøya-Våtvikfjellet i Gildeskål lørdag morgen på 58,5 m/s eller 210,6 km/t er ikke ny norgesrekord for den perioden som Meteorologisk institutt har slike vindobservasjoner fra...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|