Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







KJEMPESKY: - Trekker sørvestover i ytre Skagerrak; dannet seg ved 07-tiden i morges


Mandal-Eigebrekk, 03.04.12: Av og til er det ganske interessant å følge med radarplottene fra de områdene der man selv befinner seg. Tirsdag morgen var det tilnærmet skyfritt her, med et bånd av små haugskyer og slørskyer langt sør over Skagerrak. Men...

Det er kjølig tirsdagsmorgen selv her ute i kystsonen aller lengst sør på Sørlandet. Morgentemperaturen er lavere enn på Blindern i Oslo. Et svakt vinddrag fra nordøst gjør at det ikke lenger er havblikk i skjærgården utenfor Eigebrekk.
Langt der ute i sør over Skagerrak ligger et bånd av godværshaugskyer og et slørskylag.
Men i sørøst ...

- Skymassiv bygger seg opp
... kommer det til syne en kjempesopp, som en liten atomsky. Det er like før morgenobservasjonen kl. 08.00 skal utføres. Vi foreviger skyen, som feller ut en del nedbør som imidlertid ikke når havoverflaten.
Vær og vind klikker seg inn på "yr.no" for å se om dette kan registreres på Meteorologisk institutts værradarer i Sør-Norge.
Åjoda, presis kl. 07.00 ser vi noen minimale skyer ca 70 kilometer rett øst for Kristiansand S. Neste plott kl. 07.15 er det noen markerte skyceller som er det som vi selv har oppdaget en halvtimes tid senere. Kl. 07.30-plottet viser en aktiv utvikling av et skykompleks som utvikler seg sideveis og beveger seg mot sørvest.
Vi antar at skytoppen når opp i 9 - 10.000 meter (ca 33.00 fot). I toppen har "atomsoppen" flatet seg ut som en ambolt, og vi kan tydelig se at nedbøren faller i striper ned mot havoverflaten. Noen små øyer i sørøst gjør at vi ikke ser om nedbøren når ned til havet.

To timer senere
I løpet av to timer har skymassivet en bredde på cirka hundre kilometer, slik vi har fulgt det på værradaren til Meteorologisk institutt. Fra vårt ståsted dekker dekker den mellom 75 og 90 grader (mellom en femtedel og en fjerdedel av horisonten) av synsfeltet i sørøst og sørlig retning. Skymassivet er så pass langt ute over havet at vi ikke får inn noen skraping på radioens mellom- eller kortbølgebånd, noe som i så fall hadde kunnet fortelle oss at det også var et aktivt tordenværsområde inni.
Kursen er fortsatt sørvest. Kl. 09.15 er det sørvestligste "hjørnet" av ambolten rett sør for Eigebrekk. Dette ligger ca 35 kilometer unna. I motsatt ende, nærmere 110 kilometer lenger øst, ligger nå østenden av skykomplekset like ved kysten av Nordvest-Jylland i Danmark.
- En artig, liten værhendelse, på en tirsdag da det er varslet pent, men noe kjølig påskevær her aller lengst sør på Sørlandet.
Tirsdagshilsen
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©