Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







2012: - Enda et veldig varmt år ...; opptil 53,6 grader i Kuwait i juli


København/Bærum, 28.11.12: FNs verdensorganisasjon for meteorologi, WMO, sender hvert år under klimatoppmøtet en foreløpig status av årets vær og klima. I år er noen av nøkkelordene sommerens rekordlave isutbredelse i Arktis og orkanen Sandys herjinger.

- Den globale temperaturen i perioden fra januar til og med oktober 2012 antyder at året som helhet skriver seg inn blant de aller varmeste årene til nå, skriver FNs verdensorganisasjon for meteorologi, WMO, i en status over vær og klima anno 2012, som onsdag ble offentliggjort på COP 18 i Doha, hovedstaden i Qatar.
Det er DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) som skriver dette på nett i dag.

- Hovedpunktene
¤ Året 2012 blir med stor sikkerhet et av de varmeste årene siden 1850, som er starten på globale oppgjørlser over temperaturen basert på faktiske målinger. Varmen er bemerkelsesverdig fordi det globale været i begynnelsen av 2012 var preget av en avkjølende La Niña-hendelse.

¤ Havisen i Arktis nådde i 2012 sin aller minste utbredelse i den tiden som vi mennesker har målt på den. Utbredelsen var den 16. september hele 18 prosent mindre enn den tidligere rekorden og 49 prosent under det gjennomsnittlige minimum for perioden 1979 - 2000.

¤ Da La Niña-tilstanden sluttet i april, steg både hav- og landtemperaturer betraktelig, og halvårsgjennomsnittet for perioden mai - oktober er blant de fire varmeste som hittil er målt, oppsummerer WMO ifølge dmi.dk.

- Året 2012
Inneværende år er kjennetegnet ved en rekke kraftige, regionale begivenheter som for eksempel den nestvarmeste sommeren i Russland, mer enn 60 prosent av USA i tørke i september, kraftige oversvømmelser i Sahel-regionen på sensommeren, temperaturer under minus 40 grader i det østlige Russland i januar, og atskillige ødeleggende tropiske sykloner / orkaner.
Globalt sett ser antallet tropiske sykloner ut til å holde seg noenlunde normalt. Men det atlantiske basseng får for tredje år på rad flere tropiske sykloner enn normalen tilskriver. Mest oppmerksomhet fikk tropical hurricane Sandy som rammet både Karibia og den nord-amerikanske østkysten.

- Uvanlig lite kulde
- Også våre hjemlige egne gjorde seg bemerket, fortsetter dmi.dk sin versjon av årets WMO-rapport, - da satellittobservasjoner over Grønland i juli viste at hele 97 prosent av innlandsisens overflate i en kort peridoe var utsatt for mildvær, og det ble satt en helt uhørt varmerekord. På forskningsstasjonen Geo-Summit på toppen av Grønland i 3.200 meters viste instrumentene pluss 2,2 grader Celsius.
I det hele tatt påvirket de relativt høye arktiske temperaturene Grønland på flere måter. Dels knekket enda et stort stykke av Petermann-gletcheren på Nordvest-Grønland av, og dels ble Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord) i juli rammet av plutselige smeltevannsbølger som blant annet ødela en bro og midlertidig delte byen i to.

- WMO-rapporter
- Årets status på vær- og klimabegivenheter fra WMO blir utgitt i to omganger. FN-organisasjonen har i de seneste årene benyttet de høyprofilerte COP-forhandlingene til å skape oppmerksomhet omkring klodens klimaproblemer ved å utgi en foreløpig utgave av deres status. Den endelige utgaven utgir WMO som regel i februar, avslutter DMI sin oppsummering i forbindelse med COP 18 i Doha, Qatar.

- Årets varmeste og kaldeste
Vær og vind har gåt gjennom våre månedslige tilbake på det globale været så langt i inneværende år. Til og med oktober har dette vært det mest ekstreme av temperaturer:

¤ Varmest: 53,6 grader, Sulaibiya, Kuwait, tirsdag 31. juli
¤ Kaldest: -84,2 grader, Vostok (3.500 m.o.h.) i Antarktis, søndag 16. september.
Copyright: Bernt Lie
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©