Samarbeids- partnere:





|
OZONLAGET: - Atskillig tynnere enn normalt; svært tynt over det sentrale Tyskland
København/Bredsten, 26.04.13: - Ozonlaget over Danmark er akkurat nå 25 prosent tynnere enn det det pleier å være på denne tiden av året. Pass derfor på hullene i skydekket, advarer UV-forsker Paul Eriksen ved DMI (Danmarks Meteorologiske Institut).
- Ozonlaget over Danmark er tynt i disse dager, og solen biter i den vinterbleke hud, sier DMIs egen UV-forsker Paul Eriksen til dmi.dk, i et oppslag på instituttets nettsider onsdag. Det er høytrykket sør for Danmark som onsdag er med til å gi den sørlige delen av landet forholdsvis fint vårvær, som trekker ozonfattig luft opp over oss, og UV-indeksen blir høy. - For vår vårbleke hud kan en halvtimes tid i solen midt på dagen gi risiko for solforbrenning, advarer Eriksen.
- Tynt lag, mer stråling - Når ozonlaget er tynt, kommer mer av Solens skadelige ultrafiolette (UV) stråling gjennom atmosfæren og ned til oss på Jorden. Derfor er det ekstra grunn til å passe på solen. UV-stråling kan skade hud og øyne og i siste instans medføre hudkreft eller grå stær, advarer UV-forskeren.
- Faktor 5 Psul Eriksen sier imidlertid at de høye UV-verdiene på omkring 5 hurtig blir brakt ned på det mer normale 4 innen weekenden, når høytrykket trekker østover, lufstrømmene endrer seg og nytt regnvær kommer inn over landet. I skrivende stund fredag morgen har det regnet lett i det sydjyske siden torsdag ettermiddag ved 17-tiden. Fredag morgen er det oppholdsvær her i Vejle- og Billund-området, men ingen sol enda.
- Tykt ozonlag ved Island Kartet over hele Europa som er utarbeidet til dette nyhetsoppslaget på dmi.dk, viser en tykkelse på ozonlaget over det sentrale Tyskland på minimumsnivå omkring 240 - 260, mens det meste av Sør-Norge ligger på 320 - 360. Ozonlaget er meget tykt over Danskestredet med tilhørende områder i nordvestlig retning over Øst-Grønland og i sørøstlig retning over Island og ned mot Orknøyene og Skottland med nivåtykkelse på 460 - 480. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
GLOBALTEMPERATUREN I JANUAR: - Endte på 0,78*C over det normale med snitt på 14,88*C som tidenes fjerdehøyeste
Bærum, 18.02.19: Denne gangen er NASA helt i rute med offentliggjøringen av sin siste månedsverdi av globaltemperaturen. For januar endte den på 14,88 grader Celsius og blir dermed tidenes varmeste nest etter januar 2016, '17 og '07, kan vi melde.
Les mer |
FREDAGSVARMEN I SØR-NORGE: - Ga nye fylkevarmerekorder i både Oppland og Rogaland
Bærum, 18.02.19: I Vær og vinds varmeoversikter før helgen gikk vi ikke langt nok ned på termometer-skalen til at vi fikk med oss de høyeste temperaturene i verken Rogaland eller Oppland fylker. Klimaforsker Jostein Mamen har minnet oss på dette!
Les mer |
LØRDAGENS EKSTREMVIND I NORDLAND: - Ble heldigvis ikke ny absolutt norgesrekord
Bærum, 18.02.19: - Det voldsomste vindkastet på klimastasjonen Sandhornøya-Våtvikfjellet i Gildeskål lørdag morgen på 58,5 m/s eller 210,6 km/t er ikke ny norgesrekord for den perioden som Meteorologisk institutt har slike vindobservasjoner fra...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|