Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







LYSENDE NATTSKYER: - Flott syn på nordhimmelen i natt da den var på sitt mørkeste


Mandal-Eigebrekk, 30.06.13: Lørdagsnatten er kanskje folk flest lenger oppe enn ellers i uken, før de "tar kvelden". Så også Vær og vind.
Omkring kl. 02.00 kunne det flotte fenomenet skues på nordhimmelen - for andre gang i dette sommerhalvåret.


Fenomenet lysende nattskyer kjennetegnes ved at de danner trådmønstre eller smale flak av lysende skyer. De opptrer eller kan som oftest beskues når sommernatten er på sitt mørkeste - som et praktfullt skue på nordhimmelen. Der hvor det i natt var rimelig skyfritt for de mer tradisjonelle skytypene - slik som her lengst sør på Sørlandet - skilte de seg klart ut fra andre og langt mer lavereliggende skytyper.

- Over cruising level
De lysende nattskyene dannes i og opptrer vesentlig høyere opp i atmosfæren enn for eksempel den internasjonale flytrafikken. På lange internasjonale flighter kan crusing level (marsjhøyde) ligge på opp til 43.000 fot (13.072 meter).

- I 80.000 meters høyde
Meteorologileksikonet på "yr.no" beskrives lysende nattskyer som at de danner nær mesopausen i ca 80 kilometers høyde, det vil si langt høyere enn alle andre skyer som er basert på fuktighet. På grunn av ekstremt lave temperaturer i denne delen av atmosfæren, ned til minus 120 grader, dannes det lett ispartikler på støv (aerosoler) som måtte befinne seg der.
Isen stammer antakelig fra vanndamp som igjen er dannet av metangassutslipp fra Jorden.
Man er fortsatt ikke helt sikre på hva slags partikler som gir opphav til disse. Det kan være partikler fra verdensrommet og fra Jorden. Mangel på tidligere observasjoner kan tyde på at vulkanutbrudd eller den generelle luftforurensningen etter den industrielle revolusjon for snart to hundre år siden er opphavet til støvpartiklene.

- Forekomst
- I Norge kan de lysende nattskyene observeres om sommeren etter hvert som nettene blir mørkere, fra siste halvdel av juli i Sør- Norge. De lyses opp nedenfra, og solen må være mellom seks og 16 grader under horisonten, skriver Meteorologileksikonet på yr.no.
Denne tidfastsettelsen tar Vær og vind med en stor klype salt - vi har i årenes løp observert observert lysende nattskyer og fotografert dem fra sist i mai til sist i september.

- Legger ut bilder
Danmarks Meteorologiske Institutt (DMI) legger jevnlig ut fotos som instituttets egne folk eller vanlige fotoamatører har sendt inn. I skrivende stund har ikke DMI lagt ut ferske bilder fra nattens meteorologiske opplevelse.
Første kjente observasjon av lysende nattskyer ble gjort i 1885, dvs. et par år etter det kraftigste vulkanutbruddet i moderne tid da Krakatauvulkanen i Sundastredet bokstavelig talt eksploderte i 1883.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©