Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







HERCULESSTYRTEN 15.3.2012: - Årsaken var systemsvikt både innen det norske Luftforsvaret og den svenske lufttrafikkontrollen


Stockholm/Bærum, 22.10.13: - Ingen enkeltperson kan ha ansvaret for det fatale havariet da det norske luftforsvarets Hercules C-130J-maskin krasjet i fjellveggen torsdag 15. mars i fjor kl. 14.57.29, konkluderte utredningsleder Agne Widholm på Arlanda.

Den omfattende havarirapporten fra Statens haverikommission på 175 sider ble fremlagt på Stockholms Lufthavn, Arlanda, kl. 10.00 tirsdag formiddag under stort presseombud. Hele orienteringen ved utredningsleder Agne Widholm, som sto for presentasjonen, ble overført på svensk fjernsyn.

- Holdt igjen for briefing
Under presentasjonen fikk for eksempel Vær og vind forklaringen på at den norske Hercules-maskinen lå tilnærmet en time etter flight schedule da totalhavariet skjedde like under toppen av eggen mellom den sørlige og nordlige toppen av Kebnekaise kl. 14.57.29 - et tidspunkt mer enn halv time etter at maskinen opprinnelig skulle ha landet på Kiruna Lufthavn. Forsinkelsen skyldtes at maskinen ble holdt igjen 61 minutter på Evenes Lufthavn for briefing av den fire mann store flybesetningen før maskinen tok av i retning Kiruna, en flygning som var estimert til 40 minutter. I tillegg til flymannskapet på fire var det en femte person om bord som passasjer, en helikopterfører fra det norske Luftforsvaret.

- Systemsvikt på flere hold
Vær og vind skal ikke gå konkret inn i den omfattende havarirapporten som vi har hatt tilgang på siden i august, men bare understreke at den svenske havarikommisjonen mener at ingen enkeltperson verken om bord i flyet eller den eneste medarbeideren som betjente tårnkontrollen ved Kiruna Lufthavn, var årsak til ulykken.
- Det var systemsvikt på flere punkter både innen det norske Luftforsvaret og ved den svenske luftkontrolltjenesten, representert både ved Stockholm og Kiruna Lufthavner, understreket Widholm.

- Et ubesvart hovedspørsmål
Vi sitter imidlertid igjen med ett hovedspørsmål: - Hvem ga og hvorfor ble det gitt ordre om såkalt taktisk flygning (visuell bakkekontakt) slik at antikollisjonssystemet om bord var satt ut av drift?
Transportoppdraget til Hercules C-130J-maskinen var i forbindelse med den norske vinterøvelsen å fly til Kiruna for å hente mannskaper som skulle delta i øvelsen på norsk jord.
Været langs flight schedule'n var langt fra gunstig, spesielt ikke omkring Kebnekaisemassivet, der det var lavt skydekke, mye vind og turbulens.

- Været
Været torsdag 15. mars 2012 omkring Kebnekaisetoppen ifølge SMHIs (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) var dette:
Vind: Fra vestsørvest (250 grader), 60 - 70 knop (sterk storm til orkan), muligens 80 knop.
Sikt: En kilometer sikt i skyer og eventuelle snøbyger.
Skyer: 8/8, med skybase på 1.000 - 4.000 fot (305 - 1.220 m), skytopper i flynivå 90 - 100 med lokale topper på flynivå 160.
Temperatur: Minus 3 til minus 5*C.
Luftfuktighet: Tilnærmet 100 prosent.
QNH: 1.000 - 1002 hPa.
- Generelt forekom isingsrisiko i konvektive skyer over 3.000 fot QNH. Modelldata indikerte stor risiko for ising på vestsiden (lovartsiden) av Kebnekaise. Dette i forbindelse med oppvinder og forekomst av underkjølte sky-dråper bør ha kunnet gi opphav for middels eller muligens kraftig ising, mest markant fra 1.000 fot (305 m.o.h.) til toppen av Kebnekaise, heter i havarirapporten.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©