Samarbeids- partnere:





|
GLOBALTEMPERATUREN: - To grader varmere enn i førindustriell tid nås allerede om 39 år
Bærum, 17.11.17: På den siste dagen av FNs klimakonferanse i Bonn finner Vær og vind grunn til å rope et høyt varsku i forbindelse med to-gradersmålet som vil være nådd i år 2100. Vår beregning på basis av de siste 20 års oppvarming gir år 2056!
Ved flere anledninger under FNs klimakonferanse i den vest-tyske hovedstaden har NRK-TV vist reportasjer fra den britiske øygruppen Fiji i det sentrale Stillehavet. Der har havnivåstigningen vært så markant at befolkningen i visse strandområder nå må flytte inn til høyere nivåer på øyene for at bebyggelsen fortsatt skal stå på tørt land i de nærmeste ti-årene. Øyruppen består av 322 øyer - av disse er 100 bebodd. Den største, Viti Levu, ligger omkring 18*S og 178*W. NRK-reporter Eivind Malde, som nettopp har vært der, har imidlertid ikke rapportert om hvor mye havnivået omkring Fiji-øyene har steget de seneste årene.
- Ikke El Niño Den siste ENSO-rapporten fra den australske værsentralen i Melbourne, hos Bureau of Meteorology (BOM) viser at en ny La Niña-periode i det ekvatoriale Stillehavet er i ferd med å bygge seg opp helt mot slutten av inneværende år. Det betyr at overflatetemperaturene i øyeblikket ligger få tideler under det normale (normalperioden 1961 - 1990) og at havtemperaturene ned mot hundre meters dybde vil ligge nær to grader undet normale. Relativt kjølig hav- vann omkring Fiji vil si at havnivået akkurat nå er lavere enn "normalt", men likevel at visse samfunn må flytte innover land når det blir en ny El Niño-periode om tre til fem år. - To grader varmere i 2056 Det er den globale oppvarmingen hittil på 2000-tallet som har vist seg å øke langt mer enn forskere tidligere har antatt. Vær og vind - som i et nyhetsoppslag her på nettstedet den 9. november - gjennomgikk den globale årsmiddeltemperaturen for løpende 30-årsperioder (tilsvarer lengden på en offisielle normalperiode) fra 1880 til og med fjoråret. Vi har fremskrevet disse verdiene og ser at ved utgangen 30-årsperioden 2027 - 2056, altså om 29 år, allerede vil ha nådd to- gradersmålet. Da vil den globale årstemperaturen havne på 15,70 grader, m.a.o. akkurat på to-gradersgrensen som er hva verdens klimaforskere i 1997 satte som grense for Moder Jord, eller "the tipping point". Kanskje kommer det et offisielt kommuniké når klimakonferansen - UNFCCC COP 23 - avsluttes i dag. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
GLOBALTEMPERATUREN I JANUAR: - Endte på 0,78*C over det normale med snitt på 14,88*C som tidenes fjerdehøyeste
Bærum, 18.02.19: Denne gangen er NASA helt i rute med offentliggjøringen av sin siste månedsverdi av globaltemperaturen. For januar endte den på 14,88 grader Celsius og blir dermed tidenes varmeste nest etter januar 2016, '17 og '07, kan vi melde.
Les mer |
FREDAGSVARMEN I SØR-NORGE: - Ga nye fylkevarmerekorder i både Oppland og Rogaland
Bærum, 18.02.19: I Vær og vinds varmeoversikter før helgen gikk vi ikke langt nok ned på termometer-skalen til at vi fikk med oss de høyeste temperaturene i verken Rogaland eller Oppland fylker. Klimaforsker Jostein Mamen har minnet oss på dette!
Les mer |
LØRDAGENS EKSTREMVIND I NORDLAND: - Ble heldigvis ikke ny absolutt norgesrekord
Bærum, 18.02.19: - Det voldsomste vindkastet på klimastasjonen Sandhornøya-Våtvikfjellet i Gildeskål lørdag morgen på 58,5 m/s eller 210,6 km/t er ikke ny norgesrekord for den perioden som Meteorologisk institutt har slike vindobservasjoner fra...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|