Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







Newton innledet NRKs ekstremværuke


24.09.06: (NB: Utvidet versjon.) Tv-programmet Newton på NRK1 kl. 18.30 søndag kveld innledet Meteorologisk institutt og NRKs ekstremværuke. I flere innslag fikk vi se bilder fra flommen i Flatanger i januar. Men hvor mye nedbør kom det? Og hvorfor?
Et av de aller verste regnværene som har rammet grenseområdene mellom Sør- og Nord-Trøndelag på Fosenhalvøya noen gang, delvis også indre områder av begge fylkene, var et frontsonenedbørområde som ble liggende omtrent stille i mer enn fire døgn. I NRK-programmet Newton fikk vi bl.a. se opptak av hvordan Lauvsneselva gjennom Lauvsnes i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag fylke flommet opp og tok med seg hus og broer. Nå, nesten åtte måneder senere, ligger elveleiet som en svingete, gigantisk steingjerding ...
Men verken programleder eller eksperten fra Norges vassdrags- og energiverk (NVE) som var hyret inn for å snakke om hva som egentlig skjedde disse siste dagene av januar i år, kunne fortelle hvor mye nedbør som kom og som derved forårsaket denne hundreårsflommen.
Meteorologisk institutt hadde i januar ikke noen målestasjon i Flatanger kommune. På den andre siden av fylkesgrensen, over i Åfjord kommune i Sør-Trøndelag fylke, kom det imidletid 143,9 mm nedbør ved instituttets nedbørstasjon Åfjord-Momyr fra og morgenen mandag den 30. til om morgenen tirsdag 31. januar.
Ifølge værstatistiker Bernt Lie er dette den nest største døgnnedbøren i januar i Sør-Trøndelag fylke noen gang og det verste januar-nedbørdøgnet i dette fylket siden 1932. - På tre og halvt døgn kom det over 340 mm på dette stedet.
Værstatistiker Bernt Lie kan imidlertid supplere målingene fra Åfjord med kraftselskapet Trønder-Energis målestasjon ved Mørre Kraftverk i Åfjord. Der kom det 218,9 mm samme døgnet som Åfjord-Momyr fikk 143,9 mm, og på tre og et halvt døgn - før tele-forbindelsen til kraftverket ble brutt på grunn av ras ved 18-tiden den 31. januar - ble det målt 440,8 mm.
- Dette er faktiske opplysninger som researcherne i NRK-Fjernsynet og eksperter ved Meteorologisk institutt og Norges Vassdrags- og Energiverk burde ha hatt tilgjengelig - og fortalt om i Newton-programmet.
-- -- --
I det siste av fem programmer i BBC-serien "Planeten vår", kl. 20.00 på NRK1, om ørkener, fikk vi heller ikke vite noe om hvor mye det blåser i ørkenområdene i Namibia når hele "sandfjell" forflytter seg, hvor lite det regner i de tørreste stedene i Australia, hvor varmt det er der, eller hvor lite nedbør det normalt og absolutt kommer i Atacama-ørkenen i Chile.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©