Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







Ekstremværuken: Ekstremvær i Schrõdingers katt


28.09.06: Det naturvitenskapelige tv-programmet Schrõdingers katt på NRK1 torsdag kveld var ubetinget det beste programmet hittil i Met.no/NRKs ekstremværuke. Men, ...
- Etter som "katta" hadde vært på langt reportasjebesøk på Svalbard, spesielt ved den internasjonale forskningsstasjonen i Ny-Ålesund, er det forunderlig at det ikke ble fremlagt tydelige beviser på den helt spesielle klimautviklingen (den dramatiske oppvarmingen) som hittil i år har forekommet på Svalbard. Spesielt i Longyearbyen (værstasjonen på Svalbard Lufthavn) viser temperaturdata at det i januar og april ble satt nye rekorder både for månedsmiddeltemperaturen og ekstremtemperaturen (maks.temp.) I januar var middeltemperaturen hele 12,6 grader over det normale og i april 12,2 over normalen. Så store avvik fra normalene for månedsmiddeltemperaturen har vi aldri tidligere opplevd noe sted verken på fastlandet eller ved de arktiske værstasjonene, konstaterer værstatistiker Bernt Lie.

- Burde ha vært nevnt
At ikke disse to forholdene er blitt vektlagt nok til å bli presentert i Schrõdingers katt, er ganske uforståelig for oss. Like lite som det også manglet fakta om klimaforandringen f.eks. i Longyearbyen gjennom de siste 16 årene, ved å sammenligne nye 30-årsmidler for perioden 1977--2006 med någjeldende normalperiode 1961--1990.
Denne sammenligningen viser at januar i Longyear har blitt hele 1,3 og april 1,4 grader varmere på bare 16 år -- en ganske dramatisk klimaforandring på grunn av drivhuseffekten!
Årsmiddeltemperaturen som man gjerne bruker til å illustrere den globale oppvarmingen av kloden med, har økt med 0,9 grader (1976--2005). Det svarer til 1,8 grader over 30 år. Det er dramatisk!

- Hvor mye vil havet stige?
Men her på www.varviggo.no stiller vi et stort spørsmål ved hvor mye havnivået generelt vil stige i løpet av de nærmeste femti og hundre år, ikke minst med tanke på øygruppen Maldivene i Indiahavet, som også hadde en dominerende plass i "katta". Øygruppens høyeste punkt er oppgitt å være 10 meter. Fra kompetent hold ble det uttalt at om 250 år, med den forventede avsmelting av isen f.eks. på Grønland, i Arktis og Antarktis, ville øygruppen bokstavelig talt forsvinne i havet. Her mener vi at noen har feilregnet ganske alvorlig. Med en økning pr år på en til to millimeter vil det bety at havet har steget med mellom 25 og 50 centimeter på 250 år, bl.a. på Maldivene. Tidsperspektivet tatt i betraktning synes det som om visse forskningsmiljøer allerede nå er inne på de rene dommedagsprofetier, bare så det er sagt.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©