Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







BERNTS BYGE: -- Praktfullt nordlys torsdag kveld og i natt


15.12.06: Et spektakulært nordlys flammet opp på nordhimmelen torsdag. Allerede ved 19-tiden var det i sin spede begynnelse. Ved 23.30- og 00.15-tiden var det på sitt beste ...
Nordlys er ikke et meteorologisk fenomen, men ett av mange elemnter som Meteorologisk institutts trofaste værobservatører skal føre inn i dagbøkene eller melde fra om i sine vær-telegrammer.
Forutsetningen for at vi her nede på Moder jord skal se nordlys, er at det kommer elektronstormer fra solen og ned gjennom vår atmosfære og at det samtidig er tilnærmet skyfritt. Det var det over store deler av Østlandet i går og i natt, mens f.eks. Bergen ikke hadde noen glede av det spektakulære synet på nordhimmelen.

Alt ved 18.45-tiden
Allerede da jeg var ute i kveldsmørket i vestre Bærum for å foreta aftenobservasjonen på Dønski og gikk ut av husdøra nøyaktig kl. 18.45 på vei bort til "vær"-hytta, var det et lysende belte over Eineåsen bakenfor Rykkinn-byen og over Kolsås, dvs. i retning nordnordvest og nord. Svakt nordlys ble ført inn i boka, sammen med maksimal synsvidde og sjeldent klar luft ...
Jeg tenkte ikke så mye over denne nordlys-observasjonen, selv om det faktisk var andre gangen i inneværende vinterhalvår at jeg hadde sett nordlys. Sist var det sent på natten og tidlig om morgenen mandag 27. november, fordi med så mye overskyet vær med nedbør i høst har det vært vært få anledninger med lite skyer eller helt skyfri himmel til å kunne oppdage nordlys.
Ved 23.30-tiden kikket jeg tilfeldigvis ut og fikk gleden av det blafrende teppe-nordlyset, mer over på vesthimmelen med kraftige lys-spyd som flerret den stjernespekkede himmelen. Halvmånen i sør sjenerte ikke for opplevelsen, og tydeligvis har det vært mange andre her på Østlandet som fikk oppleve et sjeldent vakkert nordlys sent i går kveld og i natt.

Også registrert i lokale medier
Budstikka (lokalavisen for Asker og Bærum) presenterer i fredagsvisen et flott foto, tatt fra Blakstadlia i Asker i natt av Svend Aage Madsen. En entusiastisk reporter skriver i ingrenssen til et tre-spaltet oppslag på side 9 at nordlyset over Asker og Bærum gjorde himmelen til et fantastisk skue i natt.
Også NRK-Østlandssendingen kunne litt før sju i morges fortelle at den spesielle begivenheten, ifølge statsmeteorolog Kristen Gislefoss, skyldtes en soleksplosjon i går ...
For så vidt riktig, det, men det tar normalt 20 til 40 timer fra selve utbruddet (utladningene) på solens overflate til det når ned i vår øvre atmosfære som lysende partikler i 90 til 130 kilometers høyde.

Hva slags nordlys?
Det vi opplevde i går kveld og i natt, var til å begynne med en bred, farget bue med den mest vanlige grønn-gule fargen, men senere på kvelden gikk nordlyset over i både bølgende draperier, vertikale stråler som kastet enkelte lange strålespyd langt sørover himmelen henimot senit, og innimellom gikk draperiene også over i lett rosa.
På Meteorologisk institutts nettsider er det lagt ut som nyhet: Nordlys over Østlandet, som tittel over en ingress som forteller om at det i natt utspant seg et flott syn over store deler av Østlandet: Nordlys!
Fra Nesoddtangen kl. 00.16 fotograferer Geir Thorbjørnsen det han karakteriserer som det sterkeste nordlyset vi noen gang har sett fra Nesodden. Til det kommenterer ekspertisen på Blindern at nordlys forekomemr fra tid til annen -- også såpass langt sør i Norge, om vinteren. Men at det er så sterkt som i natt, er slett ikke vanlige. Det flotte skuet skyldtes en soleksplosjon.
I skrivende stund skal jeg ikke si hvor ofte jeg har observert nordlys fra min "base" i vestre Bærum, men i årenes løp har jeg iakttatt langt mer omfattende og flottere nordlys enn i natt.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©