Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







Snø-kaoset komplett på E 18 gjennom Aust-Agder


22.02.07: Hjelpemannskaper tråkker til fots for å komme bilister og passasjerer til unnsetning på E 18 mellom Kristiansand S og Arendal. To døgns nedbør f.eks. omkring Landvik i Grimstad har gitt 70 - 80 centimeter nysnø ...
Stort mer utrivelig eller ekstremt vintervær enn hva Sørlandet har opplevd de to siste døgnene, skal man lete lenge etter. Det har vært temperaturer, f.eks. onsdag ettermiddag, mellom fem og åtte minus og middelvind opp i sterk kuling. Ifølge den amerikanske Chill-tabellen som ble utarbeidet av den amerikanske hæren til bruk under røffe værforhold ved Thule-basen på Nord-Grønland på tidlig 70-tall, gir det følt temperatur på omkring 30 minus. Og når så snøen kommer vannrett i både kuling- og stormkast, kan det omtrent ikke bli verre! Når det gjelder "følt temperatur", er dagens og gårsdagens situasjon det verste man har opplevd i februar siden 1985.

Verst i Grimstad
Snøkaoset ser ut til å ha vært aller verst innen Grimstad og Arendal kommuner. Ved Bioforsks klimastasjon på Landvik, rett ved E 18 i Grimstad, kom det siste døgn 25,1 mm nedbør inntil kl. 07.00 i morges, torsdag. Under de rådende temperaturforholdene betydde det 45 til 50 nye centimeter å rydde vekk fra europaveien og andre lokale veier i Aust-Agder.
Foregående døgn, fra tirsdag morgen til onsdag morgen, kom det ytterligere 22,3 mm nedbør på Landvik, og da er det snakk om 70 til 90 cm ny snø som skulle ryddes bort.

Ute i Skagerrak 31,9 mm nedbør
I øyeblikket har vi ikke fått tak i nedbøren ved Arendal Brannstasjon, men på Meteorologisk institutts klimastasjon på Torungen Fyr utenfor Arendal kom det siste døgn 31,9 mm nedbør. På Torungen er dette den største døgnnedbøren i februar i løpet av de siste 12 årene (32,3 mm den 1.2.1995). Det foregående døgn kom det 10,0 mm nedbør, som snø!

Snødde ned i 1960
Da Sørlandet bokstavelig talt snødde ned fra den 3. til 4. februar 1960, kom det 34,6 mm nedbør på Torungen - altså ikke vesentlig mer enn siste døgn inntil i morges!
Norgesrekorden for ett døgns nedbør som hovedsakelig har kommet som snø, er den legendariske rekorden fra Meteorologisk institutts nedbørstasjon på Vennesla like nord for Kristiansand S. på 131,8 mm siste døgn inntil om morgenen 4. februar 1960. Vennesla hadde bare en kort observasjonsperiode (fire år: september 1958 - august 1962), men fikk altså lokalisert tidenes aller største døgnverdi mens nedbøren hovedsakelig falt som snø.
På Meteorologiskes nabo-nedbørstasjon Mestad i Oddernes, litt nærmere Kristiansand sentrum, falt det 128,7 mm nedbør fra den 3. til 4.2.1960. Og hva tror du snødybden på flatmark økte med bare dette ene døgnet? Førstekonsulent Stein Kristiansen ved Klimadivisjonen på Met.no forteller til www.varviggo.no at snødybden økte fra 19 cm om morgenen den 3.2.1960 til 96 cm den 4.2.1960 - med andre ord en økning på hele 77 cm fra en dag til den neste! Antakelig er dette norgesrekorden i økning i snødybden på ett døgn, uansett måned, mener Kristiansen.
Mestad ligger 151 m.o.h., mot Vennesla på 40 m.o.h. Det kan forklare mye om at de 131,8 mm nedbør på Vennesla bare økte snødybden fra 15 cm den 3.2. til 52 cm ("bare" 37 cm) den 4.2.1960. Selv om observatøren den gangen for snart femti år siden karakteriserte nedbøren utelukkende som snø, må den ha vært ekstremt våt og tung!

Florlett snø denne gangen
Men de to siste døgnene i Kristiansands, Grimstad- og Arendals-distriktet har nedbøren vært usedvanlig lett og har hatt ganske lite vanninnhold, dette på grunn av de etter måten lave temperaturene.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©