Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







KLIMASTATUS 2014: - Nå har vi et klart bilde av klimaet i Australia


Melbourne/Bærum, 08.03.14: - En avsluttende rapport om de observerte forandringene i de langvarige trendene i det australske klima ble avgitt tirsdag av CSIRO og Bureau of Meteorology (BOM). Byråets chief executive, dr. Rob Vertessy, var klar i sin tale.

- Temperaturene i gjennomsnitt over hele Australia er nå en grad varmere enn de var for hundre år siden. Mesteparten av temperaturstigningen har skjedd etter 1950. Australias gjennomsnittstemperatur har steget med 0,9 grader siden 1910, forklarte dr. Vertessy ifølge en pressemelding som tirsdag middag ble lagt ut på nettsidene til BOM.

- Spesielt
Sju av de ti varmeste årene på det australske øykontinentet har alle sammen forekommet etter 1998. Når vi sammenligner de siste 15 årene med 30-årsperioden 1951 - 1980, finner vi at hyppigheten av meget varme måneder har økt fem-foldig, mens hyppigheten av meget kalde måneder har minket med en omkring en tredjedel.
- Varigheten, hyppigheten og intensiteten på hetebølgene har økt over store deler av Australia siden 1950, understreket dr. Vertessy.

- Bushfire-fare
- Ekstrem brannrisiko (ekstreme bush fire risk) har økt, og brannsesongene er blitt lengre over store deler av Australia siden 1970-årene. Vi har sett en generell trend med minkende høst- og vinterregnvær, spesielt i det sørvestlige og sørøstlige Australia, mens lokalt voldsomme regnvær er ventet å øke i antall. Australias gjennomsnittlige årsnedbør har økt litt, noe som ikke minst skyldes økningen i vår- og sommerregnet, mest markert i det nordvestlige av Australia, forklarte dr. Vertessy.

- Overalt
CSIRO chief executive dr. Megan Clark sa at oppvarmingen har skjedd i alle delstatene og territoriene og i alle de fire årstidene.
- Australia har et av de mest skiftende klimaene i verden. Gjennom de seneste tiårene fortsetter vi å se økning i temperaturen på land, et varmere hav, forandringer i hvor og når regnet faller, og høyere havnivåer, påpekte dr Clark.
Overflatetemperaturene i havområdene omkring oss har steget med 0,9*C siden 1900 og da drivhusgasskonsentrasjonene fortsatte å øke.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©