Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







VERDENSVÆRET 7: - Juli var rekordvarm i Norge, men kjølig i sentrale USA. Fra - 80,3*C i Antarktis til +53,0*C i Iran, mens Taiwan fikk 610 mm nedbør


Genève/Mandal-Eigebrekk, 16.08.14: - I hovedsak var det varme luftmasser som dominerte i juli. I Skandinavia var temperaturoverskuddene blant de aller største globalt sett. Men det forekom også visse områder med uvanlig kjølig juli-vær, melder WMO/WWW.

- Det kjøligere været gjelder først og fremst de sentrale delene av USA og det vestligste av Sibir. Flere kraftige tropiske sykloner (taifuner) dro inn over land blant annet i China og Japan, utdyper WMO / WWW det i sitt tilbakeblikk på det globale været i juli.

- Fire til seks over
Skandinavia er ett av de områdene som oppviste de aller største temperaturavvikene i juli, på mange hold fire til seks grader over normal månedsmiddeltemperatur (normalperioden 1961 - 1990).
I Norge var måneden som helhet for landet den varmeste som har forekommet (slik Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt har beskrevet situasjonen i Klimatologisk månedsoversikt. Red’s merknad.). Landsmidlet for juli lå en hel grad over det tidligere høyeste som var fra juli 1925, 1937 og 1941.
Rekordhøye dagtemperaturer ble notert i mengder. Nye absolutte varmerekorder ble satt for tre fylker, og nye varmerekorder for juli ble notert i sju fylker.
Den aller høyeste temperaturen var 34,5 grader på Gulsvik i Buskerud fylke i det sørlige Norge. Den absolutte varmerekorden for hele Norge (35,6*C Nesbyen den 20. juni 1970) overlevde imidlertid denne gangen.

- Kontraster i Europa
Nedover i Europa var det derimot en annen vær-historie med kraftig regn på mange hold og solfattigdom. I bl.a. Frankrike, Tyskland, Österrike og Sveits ble det satt en del lokale regnrekorder for juli.
I Sveits falt det i alt vel fem hundre millimeter ved stasjonen Les Avants, noe som overgikk stasjonens tidligere rekord på 366 mm fra juli 2007. I Österrike ble den største juli-nedbøren 542 mm i Latern i Voralberg. I Tyskland var den største regnmengden i månedens løp 432 mm i Baierbronn-Runestein i delstaten Baden-Württemberg.
Tyskland og Nederland ble hjemsøkt av et ekstremt kraftig regnvær med oversvømmelser mot slutten av måneden. Deelen i Nederland fikk da 132 mm nedbør på 24 timer; av dette hele 76 mm på én time!
Også i Österrike og på Balkan forekom det meget kraftig regn med omfattende oversvømmelser i slutten av måneden. Den 30. - 31.7. falt det i løpet av 24 timer 158 mm i Podersdorf, som er rekord for delstaten Burgenland.

- I Nord-Amerika
I Nord-Amerika var det et splittet temperaturmønster i juli. I de sentrale delene av USA var måneden lokalt to til tre grader kjøligere enn normalt. Flere kulderekorder for juli ble registrert, til og med for værstasjoner med mer enn hundre år lange måleserier.
For eksempel i Midland, Texas, sank temperaturen til 9,4 grader fredag 11.7., som tangerte den gamle juli-rekorden fra den 13.7.1936.
I størsteparten av Canada, som i den vestlige delen av USA, var måneden varmere enn normalt; i vestlige USA lokalt tre til fem grader over det normale.
I California fortsatte, og til og med forverret, den meget alvorlige tørkeperioden seg. Søndag 13.7. nådde temperaturen i Death Valley 52,2 grader, som ble den høyeste på det nord-amerikanske kontinentet.

- To tropiske sykloner på Atlanteren
På vestre Atlanteren utviklet to tropiske sykloner seg til tropiske stormer og orkaner. Den første var Arthur, som i løpet av den første juli-uken beveget seg fra Bahamas i en bue opp langs amerikanske østkysten. På det meste nådde Arthur kategori II på den fem kategori-orkanskalaen til Saffir-Simpson. Arthur krysset over den østlige delen av delstaten North Carolina.
I løpet av de aller siste timene av juli måned (lokal tid) ble det tropiske uværet Berta dannet øst for De vestindiske øyer.

- Iransk hete
I en sone fra Uralfjellene og det vestlige Sibir ned mot Kazachstan var juli to til fem grader kjøligere enn normalt. Ellers i Asia rådet i hovedsak temperaturoverskudd.
Ekstrem hete dominerte i Iran den 17. juli med temperaturer mellom 50 og 53 grader på et flertall værstasjoner.

- Fire tropiske orkaner (taifuner)
Fire navngitte tropiske sykloner var aktive på den vestlige delen av Stillehavet i løpet av juli. Den første, Neoguri, beveget seg i en bane opp mot Japan i løpet av de ti første juli-døgnene.
Nummer to, Rammasun, beveget seg i midten av måneden over Filippinene og videre inn mot den sørligste delen av China. Der var Rammasun den kraftigste taifunen siden 1973! Ikke minst på den sørkinesiske øyen Taiwan falt det meget store regnmengder.
Den tredje navngitte syklonen, Matmo, beveget seg på en noe nordligere bane rett over Taiwan der den lokalt ga over seks hundre millimeter nedbør onsdag 23.7.
Den fjerde, Halong, utviklet seg de siste døgnene av juli og forsterket seg i begynnelsen av august.

- I Arktis
Avsmeltingen av pol-isen fortsatte i juli. Is-utbredelsen var betydelig lavere enn normalverdiene for perioden 1981 - 2010. Men den rekordlave is-utbredelsen som rådet for to år siden, kommer neppe til å bli gjentatt i år.
Temperaturforholdene i Arktis var på mange hold svært nær det normale. På Jan Mayen var imidlertid måneden 3,2 grader varmere enn normalt, noe som innebar den varmeste juli-måneden siden målingene startet der i 1921! (Middeltemperaturen var 7,4 grader; inntil nå var høyeste juli-middel 6,9*C fra 2002. Red’s tilføyelse.).

- Sør-Amerika
I de aller fleste områdene i Sør-Amerika lå juli-middeltemperaturene over det normale, som mest med to til fire grader over i det østlige av Brasil.
I slutten av juli ble det målt virkelige vintertemperaturer med ned til minus 17 grader i Argentina og minus 20 grader i Peru.

- Afrikansk vær
Temperaturene lå i allmennhet over det normale også i Afrika med for eksempel to til tre graders temperaturoverskudd i Algerie.
I Sør-Afrika sank temperaturen ved noen værstasjoner til under ti minusgrader som det laveste. En stasjon, Buffelsfontein, måler iblant temperaturer betydelig lavere enn noen annen værstasjon i Sør-Afrika. Der var det onsdag 9.7. minus 19 grader.

- Down under
Etter den delvis rekordvarme juni-måneden i New Zealand ble det en mer normal juli-måned der.
Også på det australske øykontinentet rådet normale forhold hva både temperatur og nedbør angår, selv om det som så ofte var ganske store regionale forskjeller.
På Hawaii, spesielt på den tettbefolkede øyen Oahu, falt det voldsomme regnmengder lørdag 19.7. Til dette bidro blant annet fuktighet fra restene av den tropiske syklonen Wali.

- I Antarktis
- Akkurat som tidligere år oppviser isen omkring Antarktis helt motsatt trend av isen i Nordishavet og nordpolsbassenget. Der har is-utbredelsen hittil i år allment ligget på rekordhøye nivåer, avslutter WMO / WWW sitt tilbakeblikk på det globale været i juli 2014.

EKSTREMTEMPERATURENE
OG STØRSTE DØGNNEDBØR

Før Vær og vind gjengir tabellene for de ulike verdensdelene, innleder vi med de norske ekstremene slik de er publisert i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt.

NORGE
¤ 34,5*C, Gulsvik Jernbanestasjon, onsdag den 23.
¤ -2,3*C, Hovden-Lundane i Setesdal, fredag den 4. NB: Værstasjonen Fanaråken har vært ute av drift pga nedising.
* 88 mm nedbør, Venabu i Ringebu, tirsdag den 8.

EUROPA
¤ 42,9*C, Córdoba, Spania, onsdag den 16.
¤-13,5*C, Capanna Margherita (4.560 m.o.h.), Italia, onsdag den 9.
* 218 mm, Vrsac, Serbia, torsdag den 31.

ASIA
¤ 53,0*C, Gotvand, Iran, torsdag den 17.
¤ -3,5*C, Tian-Shan’ (3.635 m.o.h.), Kirgizistan, onsdag den 9.
* 610 mm, Xinan, Taiwan, onsdag den 23.

ARKTIS
¤ 23,0*C, Pelly Island, Canada, søndag den 13.
¤ -26,0*C, GeoSummit (3.255 m.o.h.), Grønland, søndag den 20.

NORD-AMERIKA
¤ 52,2*C, Death Valley, California, søndag den 13.
¤ -4,2*C, Macmillan Pass, Canada, torsdag den 31.
* 210 mm, Puerto Limón, Costa Rica, fredag den 11.

SØR-AMERIKA
¤ 42,0*C, Valledupar, Colombia, onsdag den 16.
¤ -20,2*C, Mazo Cruz, Peru, torsdag den 24.
* 226 mm, Formosa, Argentina, onsdag den 23.

ANTARKTIS
¤ 8,7*c, Base Esperanza, fredag den 11.
¤ -80,3*C, Concordia (3.200 m.o.h.), mandag den 7.

AFRIKA
¤ 49,7*C, In-Salah, Algerie, torsdag den 31.
¤ -19,3*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika, onsdag den 9.
* 177 mm, Tabou, Elfenbenskysten, søndag den 6.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 35,5*C, Bidyandanga, Western Australia, tirsdag den 29., og Bradshaw, Northern Territory, torsdag den 31.
¤ -11,3 grader, Glen Innes Airport AWS, New South Wales, lørdag den 12.
* 353 mm, Kahana Stream. Hawaii, lørdag den 19.
Copyright: Bernt Lie




Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©